Op dinsdag 12 februari 2019 stonden de Haringvlietsluizen voor de tweede keer op een kier. De rivierafvoer was hiervoor voldoende gestegen. De sluizen zijn op 16 januari 2019 voor het eerst op een kier gegaan nadat minister Van Nieuwenhuizen in november 2018 het Kierbesluit officieel in werking had gesteld.
Het Kierbesluit betekent dat de Haringvlietsluizen ‘op een kier worden gezet’ als de waterstand op het Haringvliet lager is dan op zee. Dat is belangrijk voor de internationale vismigratie. Op deze manier kunnen trekvissen waar onder zalm en zeeforel de sluizen passeren richting hun paaigebieden, die stroomopwaarts liggen. Het openzetten van de sluizen zorgt er ook voor dat zout water binnen kan stromen, waardoor het westelijk deel van het Haringvliet gaat verzilten.
ANS werkte mee aan dit bijzondere project. Ten behoeve van het kierbesluit hebben wij de staat van een deel van het gebied achter de Haringvlietsluizen in kaart gebracht. Door ANS zijn hiervoor hoogtemetingen gedaan met een drone en een mobiele gps-ontvanger op een quad.
> lees meer over hoogtemetingen door ANS.
Meer informatie over de Haringvlietsluizen en het kierbesluit vindt u op de speciale projectpagina Haringvlietsluizen op een kier van Rijkswaterstaat.