Zo op het eerste gezicht is de brug op foto 1 helemaal in orde. Er lijkt geen sprake te zijn van gevaar voor de veiligheid. Maar bij inspectie onder de brug blijkt dat deze in zeer slechte staat is, zo slecht dat de brug direct is afgesloten voor zwaar transport.
Uit dit voorbeeld blijkt maar weer dat kwaliteitsinspecties noodzakelijk zijn om de onderhoudsstaat van de kunstwerken vast te stellen.
De betreffende Zuid-Hollandse gemeente gaf ons de opdracht voor de aanbesteding en directievoering van het inspecteren van 2.200 objecten in twee maanden tijd zodat de meerjarenbegroting voor het ‘Beheer & Onderhoud’ op tijd af kon zijn. Voor deze gemeente hebben wij de meerjarenbegroting opgesteld en later ook het beheerplan. Wat heeft het opgeleverd? Op basis van de meerjarenbegroting is het gemeentelijke beheer & onderhoudsbudget opgezet en een taakstellende bezuiniging opgesteld.
Aanbesteding inspecties
ANS heeft meegedacht over de contractvorm en wijze van aanbesteding van het inspectiewerk zodat binnen de tijd de inspecties uitgevoerd en verwerkt konden worden. De gemeente besloot om het beheergebied op te delen in zes percelen. Elk inspectiebureau kon inschrijven op niet meer dan twee percelen, zodat uitval van inspecteurs op te vullen was.
Een inspectiebureau bood zijn inspecties voor twee percelen aan tegen zeer lage geraamde kosten. Ondanks de tijdsdruk heeft ANS besloten om deze inschrijver uit te nodigen voor een verificatiegesprek. Uit het gesprek kwam naar voren dat de inschrijver de opdracht goed had begrepen, maar een nieuwe rapportage tool had ontwikkeld waardoor hij de inspecties tegen een lagere kostprijs kon uitvoeren.
Doelmatig inspecteren
De visie van ANS op de begeleiding van inspectie van kunstwerken is dat inspectie vooral doelmatig moet zijn. Voordat we met de begeleiding van een inspectie beginnen gaan wij altijd eerst in gesprek met de betreffende opdrachtgever om het doel van inspectie vast te stellen. In dat gesprek inventariseren wij van welke van de onderstaande beheerscenario’s de opdrachtgever uit wil gaan en wat voor gevolgen dat heeft voor de inspectie.
- Optimaal onderhoud: bij de inspectie wordt gekeken naar veiligheid, duurzaamheid en toonbaarheid van kunstwerken.
- Functioneel onderhoud: bij de inspectie wordt gekeken naar veiligheid en duurzaamheid.
- Minimaal onderhoud: bij de inspectie wordt alleen gekeken naar veiligheid.
Een gemeente kan bijvoorbeeld voor het derde scenario kiezen uit bezuinigingsoverwegingen
Wilt u meer weten over Risicogestuurd onderhoud en begeleiding van inspecties? Neem contact met ons op!
Belinda Boekee, b.boekee@ans-adviesgroep.nl | tel. 020-7670130