Besluit bodemkwaliteit
In 2008 is het Besluit bodemkwaliteit in werking getreden. Het Besluit biedt het beleidskader voor het toepassen van grond en baggerspecie op of in de bodem en in het oppervlaktewater. Het is relevant voor lokale overheden, handhavers en diegenen die grond en baggerspecie toepassen, zoals zoals terreinbeheerders, aannemers en grondbanken.
Het besluit streeft naar een goede balans tussen bescherming van de bodemkwaliteit enerzijds en het bieden van voldoende afzetmogelijkheden voor grond en baggerspecie anderzijds. Dit verruimt de mogelijkheden om maatschappelijke ontwikkelingen zoals woningbouw en baggeropgave doorgang te laten vinden. Ook wordt ruimte gegeven voor lokaal maatwerk.
– Besluit bodemkwaliteit op website van de overheid
– Brochure Handreiking Besluit bodemkwaliteit
Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit
De Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit heeft als doel relevante informatie op het gebied van bodem- en waterbodembeheer binnen een digitale structuur te ontsluiten en vrij beschikbaar te stellen aan eenieder die hierin is geïnteresseerd. De digitale richtlijn is een product van de gezamenlijke overheden. Het is een groeiproduct dat tot 31 december 2009 werd ontwikkeld onder verantwoordelijkheid van een Redactieraad. In deze Redactieraad waren vertegenwoordigd de Ministeries van VROM en V&W, Bodem+, IPO, VNG, UvW en SKB. Binnen de overeengekomen organisatiestructuur was de Redactieraad verantwoordelijk voor de aansturing van het proces, SKB als uitvoeringsorganisatie voor de ontwikkeling van de inhoud en Bodem+ voor het functionele beheer van de webapplicatie. Ook ANS heeft aan de richtlijn meegewerkt.
Lees meer op: www.bodemrichtlijn.nl
Wet natuurbescherming
De Wet natuurbescherming ziet toe op de duurzame instandhouding van dier- en planten-soorten in Nederland. Deze wet kent een aantal verbodsbepalingen waarvoor ontheffing mogelijk is. Onder bepaalde voorwaarden zijn sommige handelingen ook mogelijk zonder ontheffing. Bepaalde verboden activiteiten zijn namelijk van de ontheffingsplicht vrijgesteld als gewerkt wordt volgens een door de Minister van Economische Zaken goedgekeurde Gedragscode.
De Gedragscode dient te worden vertaald in een werkprotocol dat is toegesneden op de werkzaamheden ter plaatse. Een ecologisch werkplan is een dynamisch document, waarvan de opstelling, detaillering en actualisering tijdens de uitvoering door loopt. Van belang is dat voor aanvang van de werkzaamheden in de uitvoeringsfase een analyse op aanwezigheid van soorten, effecten op de soorten en de uitvoeringsmethode heeft plaatsgevonden.
Volledige tekst Wet natuurbescherming op de website van de overheid.
Handelingskader PFAS
Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. Deze stofgroep bestaat uit ruim 6000 stoffen. Hiertoe behoren onder meer de stoffen perfluoroctaanzuur (PFOA), perfluoroctaansulfonaat (PFOS) en HFPO-DA (GenX). PFAS worden beschouwd als ‘zeer zorgwekkende stoffen’. Het betreft gefluoreerde koolwaterstoffen die niet afbreken en, in hoge concentraties, zeer schadelijke gevolgen kunnen hebben voor mens, dier en milieu.
Op 29 november 2019 is een geactualiseerde versie van het Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS- houdende grond en baggerspecie gepubliceerd. In dit handelingskader staan normen voor de toepassing van grond en baggerspecie op landbodems en in oppervlaktewateren. Op basis van nieuw onderzoek is er nu meer ruimte om PFAS-houdende grond en bagger te verzetten:
– hogere achtergrondwaarde voor de landbodem (PFAS 1,4 ug/kg)
– verdwijnen verschil in regels voor toepassing van grond en bagger
– meer ruimte voor verantwoord toepassen van grond en bagger in diepe plassen.
Zie hiervoor het persbericht ‘PFAS: meer verantwoorde ruimte voor grondverzet’ van de Rijksoverheid d.d. 1 juli 2020