Het waterschap Hollandse Delta laat het resterende baggerwerk van de schouwvakken 2019 uitvoeren in 2020. Het betreft o.a. de schouwvakken van Goeree-Overflakkee, IJsselmonde en Dordrecht. Reden hiervoor is de wijziging in de regelgeving rondom PFAS met als gevolg dat er opnieuw waterbodemonderzoek moest worden gedaan bij de watergangen waar de vrijkomende bagger niet direct op de kant kan worden gedeponeerd. Als gevolg hiervan heeft het project vertraging opgelopen die niet te voorkomen was.
Wijziging regelgeving PFAS-norm
Door de wijziging in de regelgeving en een handelingskader van de overheid voor de PFAS-norm voor grond en baggerspecie moesten er opnieuw waterbodemmonsters worden genomen. Vervolgens zijn deze geanalyseerd en zijn er rapportages gemaakt om duidelijkheid te verschaffen over de milieuhygiënische kwaliteit en toepasbaarbeid van de vrijkomende baggerspecie. Inmiddels is dit afgerond. De aannemer kan nu het werk hervatten.
Omgeving
Met eigenaren en/of gebruikers van percelen die grenzen aan de nog te baggeren watergangen zullen, voor zover dit nog niet is afgestemd, opnieuw afspraken worden gemaakt over de uitvoer van de werkzaamheden.
ANS Baggermanagement is namens de aannemer (De Jong Zuurmond) aanspreekpunt voor meldingen, vragen en klachten vanuit de omgeving. Telefoon: 020 – 7670131.
PFAS zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen en kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid van mens, dier en plant. PFAS zijn in veel producten toegepast, zoals bijv. blusschuim, kleding, pannen, cosmetica etc. Door het veelvuldig gebruik van deze producten, uitstoot van fabrieken en incidenten (bijv. gebruik blusschuim) is PFAS in ons milieu terechtgekomen. Hierdoor kan de bodem, baggerspecie en oppervlaktewater deze stoffen bevatten.