Het Hoogheemraadschap van Rijnland, in samenwerking met de Provincie Noord-Holland en de gemeente Aalsmeer, laat de kopsloten in Aalsmeer baggeren. De uitvoerende partij heeft ANS gevraagd om voor de werkzaamheden de BAGGERAPP in te richten ter ondersteuning bij dit project.
Disproportionele aangroei in kopsloot
Een kopsloot is een (polder-)sloot die dwars op de kade of de dijk is gesitueerd. In dit project gaat het om 150 verondiepte locaties die zich bevinden tussen de Ringvaart van de Haarlemmermeer en de Westeinderplas in de gemeente Aalsmeer. Op deze locaties is sprake van disproportionele baggeraanwas. Dit is aangroei van baggerspecie veel groter dan voor deze specifieke watergang valt te verwachten. Dit probleem is te vinden aan de kopeinden van sloten. De oorzaak is te vinden in de scheepvaart in de Ringvaart, wind en lokale omstandigheden waar door de kopsloten snel vol lopen met bagger.
Omgevingsmanagement
Voor aanvang van de baggerwerkzaamheden moeten met eigenaren van percelen grenzend aan de te baggeren kopsloten afspraken worden gemaakt over o.a. toegang, beschikbaarheid en wijze van uitvoering. Veel locaties zijn lastig bereikbaar en in sommige trajecten bevinden zich bootjes die moeten worden verplaatst of zijn er obstakels aanwezig die eerst moeten worden verwijderd. De BAGGERAPP is door ANS hiervoor geheel op maat ingericht. Snel en eenvoudig is te zien voor de aannemer en omgevingsmanager van het hoogheemraadschap waar nog afspraken moeten worden gemaakt en wanneer er wel of niet kan worden gebaggerd en met welke eventuele bijzonderheden rekening moet worden gehouden bij de uitvoering. Via de digitale kaart zijn deze gegevens direct te raadplegen en kan er geen misverstand ontstaan over de precieze locatie.
Projectmanagement
Voor het projectmanagement is de BAGGERAPP ingericht als workflowsysteem om de status van het werk eenvoudig te registreren en te kunnen rapporteren. Diverse filters zijn in de BAGGERAPP ingebouwd. De filterresultaten kunnen zowel in een tabel worden weergegeven als visueel op de kaart worden afgelezen. Verschillende voortgangsindicatoren kunnen we met vooraf ingestelde infographics visualiseren.
Kraanmachinisten
Voor de kraanmachinisten is een aparte APP gemaakt, afgestemd op hun specifieke werk. Zo kunnen zij o.a. de profieltekeningen van inpeiling op de dwarsprofiellocaties opvragen en worden de resultaatverplichtingen vanuit het bestek inzichtelijk met bestemming van de bagger. Tevens is het mogelijk gemaakt om met de functie ‘groepsbewerken’ snel meerdere bagger- of werkvakken in één keer te kunnen bewerken.
Op dit moment is de aannemer bezig met het maken van afspraken met omwonenden. Het baggerwerk is inmiddels in volle gang.
ANS Adviesgroep – 22 januari 2021