ANS Baggermanagement begeleidt bagger- en maaiwerkzaamheden van watergangen die in het beheer zijn van waterschap Hollandse Delta in het gebied van IJsselmonde-Dordrecht. De bagger- en maaiwerkzaamheden (Landelijk Baggeren – schouwvak 2024) vinden plaats vanaf oktober 2024 en worden uitgevoerd door de Jong Zuurmond Infrabeheer, Onderhoud & Services B.V in opdracht van waterschap Hollandse Delta.
Hoe baggert het waterschap?
Dat is afhankelijk van de situatie ter plaatse. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van een kleine kraan vanaf de straat, een openbaar of particulier terrein. Ook kan er gebruik gemaakt worden van een boot. Bij baggerwerkzaamheden vanaf een klein, particulier terrein (bijv. een tuin) wordt aangepast materieel gebruikt. Als het perceel geheel niet bereikbaar is, wordt er zelfs handmatig (met een schep) gebaggerd. Het maaiwerk van de taluds (slootkanten) gebeurt alleen als dit voor de uitvoering van het baggerwerk noodzakelijk is.
Schouwstrook vrijhouden
In het jaar van het onderhoud (2024) moet de schouwstrook vrijgehouden worden om de baggerwerkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Als de schouwstrook vrij is kan de aannemer efficiënter en in de regel zonder overlast het werk uitvoeren. Nadat er gebaggerd is én in alle andere jaren kan de schouwstrook zoals aangegeven in de algemene regels beteeld worden met éénjarige gewassen of gras.
Ontvangst bagger
Als uw perceel langs een watergang ligt waar gebaggerd wordt bent u verplicht om de bagger/het maaisel op uw terrein te ontvangen. Indien er een fysiek obstakel op uw perceel langs de oever aanwezig is kan het zijn dat de baggerspecie of het maaisel niet op de reguliere wijze op de oever geborgen kan worden. Voorbeelden van fysieke obstakels zijn:
- Siertuinen
- Vaste beplanting zoals bomen of struiken
- Woningen
- Bedrijfsmatige bebouwing, kas, schuur, stal
- Bestrating/weg/verharding
Het waterschap inventariseert de percelen die redelijkerwijs niet in staat zijn om baggerspecie of maaisel te bergen en te spreiden. Deze percelen worden vrijgesteld van de ontvangstplicht waarbij het waterschap zorgt voor de afzet en/of afvoer van de baggerspecie. Hier zijn 2 werkwijzen in te onderscheiden:
Werkwijze A:
Percelen waar aan beide zijden geen mogelijkheid is voor het bergen van specie en maaisel:
Indien het waterschap van mening is dat de baggerspecie en/of het maaisel niet geborgen kan worden op de percelen dan wordt deze ter beschikking gesteld (vervalt) aan de aannemer. De aannemer draagt zorg voor de afvoer. Echter, bent u eigenaar van een aangrenzend perceel waar de bagger wel kan worden gedeponeerd, dan is uw aangrenzende perceel ontvangstplichtig voor deze bagger.
Werkwijze B:
Percelen waar aan één zijde de mogelijkheid is voor het bergen van specie en maaisel:
Indien het waterschap van mening is dat de specie en/of het maaisel niet geborgen kan worden op het perceel dan wordt deze door gebruik te maken van de ontvangstplicht geborgen op het vrijliggende perceel aan de andere zijde van de watergang. Voor de berging van de specie is een vergoedingenregeling voor het verspreiden van specie van toepassing. (let op: afhankelijk van hoeveelheid). Meer informatie over de vergoedingenregeling van het waterschap vindt u in de folder “Baggeren, wat betekent dat voor u” van het waterschap.
Planning
Wat | wanneer |
Aankondiging van werkzaamheden per brief | vanaf oktober 2024 |
Start werkzaamheden | vanaf oktober 2024 |
Einde werkzaamheden | maart 2025 |
Heeft u een brief ontvangen met aankondiging van de werkzaamheden en wilt u dat de projectcoördinator bij u langskomt om met u afspraken te maken over de werkzaamheden neem dan contact op met de heer Barry Nicolai. Zijn contactgegevens zijn: 06-17340803 en b.nicolai@dejongzuurmond.nl.
Contact
Heeft u vragen over de werkzaamheden? Kijk dan op de pagina met veel gestelde vragen of op de website van waterschap Hollandse Delta. Als u hier geen antwoord kunt vinden op uw vraag, kunt u contact opnemen met:
ANS Baggermanagement, telefoon: 020-7670130 (tijdens kantooruren) of per e-mail: b.boekee@ans-adviesgroep.nl.