In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier en stroomt er voor het eerst in 47 jaar weer zout water in het Haringvliet. Achter de dam wordt de natuur voorbereid op brak water en bescheiden getij. Ten behoeve van het kierbesluit hebben wij de huidige staat van een deel van het gebied achter de haringvlietsluizen in kaart gebracht. Het doel is om de huidige situatie te inventariseren opdat zes natuurorganisaties kunnen voorsorteren op het kierbesluit.
Het landmeetkundig onderzoek bestond uit twee delen: het inmeten van verscheidene raaien en het verifiëren en aanvullen van de hoogtegegevens van de oevergebieden. Voor deze twee delen hanteerden wij twee meetmethodes.
Hoogtemeting met mobiele GPS-ontvanger op quad
Voor de raaien werd gebruik gemaakt van een GPS-ontvanger. Met behulp van aansluiting op vier verschillende satellietsystemen wordt een zeer hoge nauwkeurigheid behaald. De GPS-ontvanger werd bevestigd aan een quad, waardoor snel en effectief gemeten kon worden. Voor de raaien die gedeeltelijk of volledig onder water staan werd met dezelfde GPS-nauwkeurigheid gemeten.
Hoogtemeting met drone
Bij lastig bereikbare gebieden was onze drone ideaal voor het meten van de hoogte van het terrein. Voor het verifiëren van de gebieden werd een drone gebruikt om een puntenwolk te creëeren. De verzamelde data hebben wij vervolgens omgezet naar een digitaal terrein model.
Meer weten over de hoogtemetingen?
Heeft u interesse in hoogtemetingen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. Telefoon: 020 76 70 130 of stuur een e-mail naar b.boekee@ans-adviesgroep.nl