GIS-technologie gebruikt tools die gebaseerd zijn op de wetenschap van geografie. GIS is bedoeld om informatie toegankelijker te maken. Gebruik van GIS helpt mensen om een gezamenlijk doel te bereiken en dat doel is om uit allerlei typen data nuttige informatie halen.
Alle data met een geografisch component of wel alle data dat je op de kaart kan pinnen, kan met GIS gekoppeld worden aan andere data dat ook een geografisch component heeft. Met GIS wordt het dus mogelijk om data uit geheel verschillende Informatie systemen te gaan gebruiken, aangezien de locatie op de kaart deze data aan elkaar linkt.
Informatie creëren begint met data, daarna kan analyse plaatsvinden. Dit leidt tot een visualisatie en ten slotte het delen van de visualisatie kan via een app.
GIS is meer dan een digitale kaart
GIS is opgebouwd uit digitale kaarten en tabellen. Eigenlijk is GIS heel eenvoudig. Alle data die je op de digitale kaart ziet staat ook in een tabel. Maak je in jouw tabel met data een selectie door deze te filteren (denk aan Excel) dan kan GIS alleen die selectie op de kaart laten zien. Andersom geldt hetzelfde. Vanaf de kaart kan je een selectie maken van data door bijvoorbeeld er een lijn om heen te trekken en dan GIS jouw selectie in de tabel laten zien
Inrichten GIS-applicaties (APPs) speciaal voor uw werk
Steeds meer organisaties beschikken over een GIS-licentie en vaak beheren zij hun gegevens hiermee. Wij passen onze dienstverlening aan op uw wensen. Afgestemd op uw werk richten onze GIS specialisten een applicatie volledig in. U kunt de gegevens na het werk als geodatabase of shapefile ontvangen of wij richten het zo in dat de gegevens vanaf het begin van het werk al op uw geoserver komt te staan en alles wat aan data verzameld wordt komt op uw server erbij te staan. De BAGGERAPP, de MAAIAPP en onze Ontvangstmodule zijn enkele voorbeelden van GIS-applicaties.
Hydrografie
Met het meten en monitoren van de morfologie van de waterbodem wordt veel data verzameld. Bij het opnemen van het profiel van sloten en andere kleinere lijnvormige oppervlaktewaterlopen wordt deze meestal om de 25, 50, 100 of 200 meter dwars op de waterloop gemeten met de hand. Hierbij wordt een peilstok gebruikt. In de meeste gevallen is er op de peilstok een rover bevestigd van een RTK-GPS zodat elke meting voorzien is van RD-coördinaat en de hoogte (of diepte) in meters ten opzichte van NAP gebeurd. Bij grotere waterlichamen en niet-lijnvormige watergangen worden vaak meetmethodes ingezet waar nog veel meer data voorzien van RD-coördinaten wordt verzameld.
ANS kan voor u:
- Proble(e)m(en) ontdekken of scenario uitwerken door data analyses van data met een geografisch element
- Trends ontdekken en slim presenteren op een dynamische kaart
- Het maken van kaarten door vakkundige cartograaf
Meer informatie
ANS heeft ervaren GIS medewerkers en een hydrograaf tot haar beschikking. Benieuwd of onze kennis ook kan bijdragen om uw project tot een succes te maken? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Belinda Boekee: 020-7670130 | b.boekee@ans-adviesgroep.nl