Baggeren in Nederland heeft een lange historie. Al in de middeleeuwen werd de sliblaag uit de watergangen gehaald en in de nabijheid over het land verspreid. Op die manier werden voedingstoffen toegevoegd en kon het land hoger worden gemaakt als wapen tegen overstromingen. Het verspreiden op aangrenzend perceel is nog steeds de meest economisch en ecologisch voordelige bestemming voor baggerspecie.
Nuttig toepassen baggerspecie in eigen beheer
Door ruimtegebrek kan het echter gebeuren dat verspreiding van bagger niet mogelijk is op het aangrenzende perceel. In dat geval kan, wanneer de milieuhygiënische kwaliteit van de bagger dit toestaat, in de nabijheid een locatie worden gezocht. De baggerspecie kan dan bijvoorbeeld worden gebruikt om de teeltlaag van een perceel te verbeteren, op te hogen of om de baggerspecie te laten rijpen en daarna elders toe te passen.
ANS Baggermanagement helpt u bij het vinden van de meest geschikte bestemming voor de baggerspecie. Denkt u hierbij aan het vinden van een geïnteresseerde perceeleigenaar, het maken van afspraken met eigenaar, gebruikers en aannemer en het verzorgen van melding, toestemming, vergunningen en ontheffingen.
ANS Baggermanagement verzorgt tevens de groot- of middelgrootschalige nuttige toepassingen, veelal op initiatief van waterschappen. Vaak worden (natuurvriendelijke) oevers op kleine of grote schaal ontwikkeld of geluidswallen afgedekt. Ook kunt u denken aan grootschalige bodemtoepassingen, zoals het ontwikkelen van natuur in zandwinputten onder andere door deze te verondiepen met baggerspecie.
Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met mevr. Belinda Boekee, telefoon: 020-7670130 of e-mail: b.boekee@ans-adviesgroep.nl